Logistieke functies

Logistieke functies kunnen verwijzen naar het hele proces van het verplaatsen van goederen van de ene plaats naar de andere, of ze kunnen verwijzen naar specifieke functies binnen dat proces. De eerste stap in elke logistieke operatie is het ontvangen van goederen in een magazijn of distributiecentrum van de fabrikant of leverancier. Dit omvat het picken en verpakken van artikelen voor verzending, evenals het labelen ervan met het adres van hun bestemming en andere relevante informatie over hun inhoud. Daarna komt de verzending. Dit is wanneer je item wordt vervoerd per vrachtwagen, trein, schip/boot of vliegtuig, afhankelijk van de bestemming en fysieke kenmerken zoals gewicht en grootte. De laatste stap is om ze op hun eindbestemming te ontvangen, wat betekent dat de artikelen moeten worden uitgepakt op de beoogde locaties.

 

Wat zijn de aard en processen van logistiek?

Logistiek is het proces om goederen van punt A naar punt B te brengen. Dit kan over land, over zee of door de lucht en is een essentieel onderdeel van onze economie. De aard en processen van logistiek zijn complex, maar ze kunnen worden onderverdeeld in drie (3) categorie├źn, namelijk transport, magazijn en logistiek management. Transport is de verplaatsing van goederen van de ene plaats naar de andere over land, over zee of door de lucht. Dit omvat vrachtwagens, treinen, schepen, vliegtuigen, enz. In termen van warehousing gaat het om het opslaan van goederen in een magazijn voordat ze worden gedistribueerd naar retailers of klanten. Het magazijn kan ook worden aangeduid als een distributiecentrum voor het bedrijf dat het bezit. Ten slotte is logistiek management het algehele proces dat wordt gebruikt om alle aspecten van logistiek te beheren, inclusief transport en opslag, samen met alle andere noodzakelijke activiteiten zoals boekhouding of juridisch werk met betrekking tot deze gebieden.

 

Waar moet je op letten bij logistieke functies?

Logistiek is het belangrijkste onderdeel van een organisatie. Logistieke functies bepalen het succes of falen van je bedrijf. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je je logistiek beheert en hoe ze werken. Het ultieme om te begrijpen is dat logistiek veel meer is dan alleen het verplaatsen van producten van de ene plaats naar de andere. Het omvat alle aspecten van transport, opslag en voorraadbeheer. Elke stap heeft een specifieke rol bij het bepalen hoe goed je bedrijf in het algemeen presteert.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over logistieke functies of vraag jij jezelf af of een logistieke functie bij jou past? Neem dan contact met ons op.